GULYÁS, Gábor György, Ph.D.

Blog

Az év információbiztonsági szakdolgozata cím Kovács Zoltáné! Gratulálok!

2017-09-18 | Gabor

Back to the blog

(This post is exceptionally in Hungarian, as it is devoted to congratulate a former student of mine who won a national security thesis contest.)

Zoltán webes nyomkövetést és potenciális védekezést felmérő dolgozata nyertese lett a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület szakdolgozat pályázatának. Gratulálok!

Írtam hozzá egy kis kedvcsinálót:

Az internet de facto üzleti modelljét az az elképzelés adja, hogy az internethasználó a termék, aki el kell adni az ingyenes szolgáltatásért cserébe. Ennek technikai alapjául az ún. nyomkövetők szolgálnak, amelyek ma már szinte minden weboldalon megtalálhatóak, és csendben információt gyűjtenek a látogatókról. Az így gyűjtött adatok végül pedig adatbrókerekhez kerülnek, vagy célzott hirdetésekhez, dinamikus árazáshoz használják fel azokat. A dolgozat többek között arra a kérdésekre keresi a választ, hogy mennyire kiterjedt ez a megfigylés, illetve érdemben ellene-e lehet állni.

A szerző mérésekkel vizsgálja a népszerű privátszféra védelmi megoldások hatékonyságát, és általában az internethasználókon túl további alcsoportok, mint például a gyerekek vagy a magyar felhasználók milyen mértékben vannak kitéve az online megfigyelésnek. A dolgozat két módszert is körbejár az utóbbi kérdés megválaszolásra: elsőként az adatgyűjtést böngésző kiegészítő segítségével, majd a felhasználók böngészésének szimulációját. Végül a hatékonyság miatt a szerző az utóbbi eljárás mellett döntött, és az Alexa toplistáin lévő weboldalakon végzett mérésekre alapozva vizsgálta meg a privátszféra helyzetét.

A dolgozatból kiderül, hogy a gyerekek számára készült oldalakon kétszer annyi nyomkövető található, mint a felnőttekén. Ez a meglepő eredmény érdekes kérdéseket vet fel mind morális szempontból, mind pedig afelől, hogy a nyomkövetésben érintett cégek vajon hogyan készülnek fel a jövőre esedékes új adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezetésére.

A dolgozat megtekinthető ezen a linken.

Kellemes olvasást kívánok!

Gulyás Gábor (konzulens)

Tags: web tracking, internet measurement, thesis contest

Back to the blog

Blog tagcloud

CSP (1), Content-Security-Policy (1), ad industry (1), adblock (1), ads (1), advertising wars (1), amazon (1), announcement (1), anonymity (9), anonymity measure (2), anonymity paradox (3), anonymity set (1), boundary (1), bug (2), code (1), control (1), crawling (1), data privacy (1), data retention (1), data surveillance (1), de-anonymization (2), definition (1), demo (1), device fingerprint (2), device identifier (1), disposable email (1), ebook (1), el capitan (1), email privacy (1), encryption (1), end (1), extensions (1), fairness (1), false-beliefs (1), fingerprint (3), fingerprint blocking (1), fingerprinting (3), firefox (1), firegloves (1), font (1), future of privacy (2), google (1), google glass (1), home (1), hungarian keyboard layout (1), inkscape (1), interesting paper (1), internet measurement (1), keys (1), kmap (1), latex (1), location guard (1), location privacy (1), logins (1), mac (1), machine learning (3), neural networks (1), nsa (2), osx (2), paper (2), pet symposium (2), plot (1), price of privacy (1), prism (1), privacy (8), privacy enhancing technology (1), privacy-enhancing technologies (2), privacy-enhancing technology (1), profiling (2), projects (1), raising awareness (1), rationality (1), re-identification (1), simulation (1), social network (2), surveillance (2), tbb (1), thesis contest (1), tor (1), tracemail (1), tracking (12), tracking cookie (1), transparency (1), tresorit blog (4), uniqueness (3), visualization (1), web bug (3), web privacy (3), web security (1), web tracking (3), win (1), you are the product (1)

Gábor György Gulyás, PhD – © 2024 all rights reserved